jaki silnik 1.6 miałeś AEE, AKL czy inny
Czym zmyć asfalt (smołę) z karoserii ???? :(
Zwiń
X
-
Czym zmyć asfalt (smołę) z karoserii ????
Witam,
z góry przepraszam jeśli taki temat gdzieś był lub gdzieś ten problem był poruszany, ale nie znalazłam.
Problem tkwi w tym, że w mojej okolicy kładli nowy asfalt i autko jest aż do wysokości szyb pokryte czarnymi kropkami. W sumie to tego na czarnym nie widać, ale czuć jak się ręką przejedzie.
Moje pytanie, to czym to najlepiej się zmywa? Może miał ktoś z Was podobny problem i jakieś rady dacie.
Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Marlena
P/S Temat wygaśnie za miesiąc
-
-
marlena-25, mozesz sprobowac zmywac benzyna ekstrakcyjna.... ale jak mi kiedys tak sie stało to caly samochod ( kolor żółty ) zmyłem takim zwyklym mleczkiem do pastowania samochodu... a jak jest to świeże to wez na szmatke zwykły olej jadalny i przetrzyj...tez powinno zejscgachul
czarniutka dwulitrowka combi elegance...była...jest... dwa litry brąz mocca combi platinum
Komentarz
-
-
sa specjalne preparaty do usuwania plam smolo-podobnych. sprzedaja je w ASO i w niektorych marketach. butelka 500ml kosztuje chyba 15 zl. Troche na szmatke i reczne scieranie. Pozniej najlepiej pojechac na myje ze szczotkami zeby nie bylo widac roznicy.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Od lat stosuję z powodzeniem Naftę oświetleniową(do kupienia w sklepie chemicznym).
Kosztuje kilka złotych,nie wpływa na lakier i dobrze rozpuszcza smołę.
INSTRUKCJA:
Dobrze nawilżyć szmatkę naftą i przetrzeć lekko(nawilżyć) powierzchnię.
Pozostawić na kilkanaście minut.Przecierać również nasączoną naftą szmatką aż do zmycia
smoły.Umyć samochód szamponem i najlepiej nawoskować karoserię.
Wszystkie preparaty tego typu(nawet profesjonalne) zmywają również wszystkie środki ochronne zastosowane na lakier(woski,itp)
Ja robię to rokrocznie w maju(ciepły dzień sprzyja)
DLA WĄTPIĄCYCH:
Nie ma obawy o lakier.
Metoda polecona przez profesjonalistę.
Preparaty dedykowane też bazują na produktach ropopochodnych-kosztują tylko odpowiednio więcej(a producent z reguły nie chwali się składem produktu na opakowaniu.
Komentarz
-
-
Polecam zwykły ON. Nie jest tak agresywny jak benzyna, a doskonale rozpuszcza smołe.
Benzyna ekstrakcyjna po wyschnięciu pozostawia biały nalot na lakierze.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piernikCzy te specyfiki z ASO spełniają swoje zadanie??
Dostałem od żony :szeroki_usmiech razem z mleczkiem do lakieru (też by skoda) i używam od 2 lat (ze 2 razy w roku) i nie mam powodów do narzekań, choć nie próbowałem innych specyfików. Wcześniej użyłem raz margaryny , ale blado wypadła, stąd pomysł zakupu tego sprayu. Jesienią 2005 kosztował 15zł brutto i jeszcze sporo go zostało.
Jak jest duży i gruby smolisty kleks to trzeba go rozmiękczyć nanosząc środek (jest w sprayu) i odczekać chwilę. Małe kropki łatwo się zmywają szmatką zwilżoną tym preparatem. Jak się skończy to nie bede eksperymetował tylko kupię drugi taki.
Aha, na opakowaniu nie jest napisane, ale ja po użyciu preparatu myję auto ponownie szamponem, bo nie wiem na ile agresywny jest ten środek.
Komentarz
-
-
na lakieze nie probowalem , ale z felg smole zmywalem rozpalka w plynie do grilla...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrzychPolecam zwykły ON. Nie jest tak agresywny jak benzyna, a doskonale rozpuszcza smołe.
Kiedyś kumpel zafajdał pół auta na czarno - nie jakies tam plamki, tylko po prostu lakieru nie było widać. :x
Zmyliśmy ON-em raz dwa, bez skutków ubocznych. :kciukgoraTDI 205PS
Komentarz
-
-
Ja kiedyś swojego paska myłem benzyną lakową - nie jest taka tłusta jak ON, nie wysycha tak szybko ekstrakcyjna. Auto myłem prawie całe bo jakieś gnoje puściły samochody po świeżo nasmołowanej drodze - w lecie). Masa flaneli, 3 litry benzyny lakowej i około 2 godziny jechanego. Przydają się rękawiczki gumowe :wink:Octavia 2.0 BKD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hankasz7I o to chodzi,tłuszcz świetnie ściąga smołęByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
Komentarz